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BULLETIN TO ALL MEMBERG!

REt DIVISION OF LIABILITY COVERAGE INTO
PRIMARY AND EXCESS LAYERS,

Members' attention is directed to the Insurance Commissicner's Rule
No, 22 appearing on pages 28 and 29 of our Manual, which reads as follows:

"RULE 22, Liability., {Insurance Code Sec, 108)
(It should be noted that the code definition of Liability Insurance in-
cludes "insurance against loss resulting frem liability for damage to
property or property interests of others, but does not include workmen's
ccmpensation, common carrier liability, boller and machinery or team
ard vehicle insurance,")

The question has been submitted as to the propriety of dividing liability
lines intos

(1) Primary coverage and (2) excess coverage for submission purposes,
and the ccnmissioner has been asked to rule whether such division would
be considered a violation of the artificial division rulee

Unless the excess coverage upon any risk is written in non-admitted
insurers at a rate or premium cemparable with that regularly chargeable
for the excess portion by the primary carrier on such risk, the division
of such risk into primary and excess will be considered & violation of
the artificial division rule, subject to the following exceptionss
Excess insurance written by non-admitted insurers in excess of a net
retention of risk by the assured,

Excess insurance written by non-admitted insurers because of a refusal
in writing by the primary admitted insurer to assume the limits of
liabllity desired by the assured,

Excess insurance written by non-admitted insurers because of a written
demand by the assured that the entire liability be not placed with one
insurer, such request to set forth specifically the assured's reason
therefor,?

It is desired to call particular attention to the first part of this rule dealing
with those cases where Liabllity coverage is written with non-admitted carriers
from the “ground up" and is divided into Primary and Excess layers, From the
foregoing rule, it is quite apparent that notwithstanding the division of the
coverage into Primary and Excess layers, the cost of the insurance for the total
combined limits must not be less than the lowest rate or premium which could be
obtained froum an admitted insurer in accordance with the terms and conditions of
Section 1763 of the Insurance Code,

This bulletin does not supersede or nullify any prior regulation or
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