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November 2, 2004
BULLETIN #1053
RE: DISCLOSURE FORM

Effective January 1, 2005, the California Insurance Code Section 1764.1 as amended by
AB 2490 expands the commercial lines exemption for the D-1 & D-2 disclosure notice
forms to personal lines. The expansion allows homeowner’s policies written in surplus
lines to be bound before the D-1 form is signed, but only if the applicant requires
insurance coverage to be bound immediately and the applicant is unable to meet with the
producer to sign the D-1. The producer must obtain a signed D-1 form from the
insurance applicant within 5 days after binding coverage. In addition, the applicant is
given five days after receiving a copy of the D-1 form to cancel coverage.

The enclosed D-1 and D-2 forms become effective January 1, 2005 and unless extended

by the Legislature, expire on January I, 2008. The enclosed forms include a new
paragraph informing all applicants of this exception and of their right to cancel coverage

within five days.

Theodore M. Pierce
Executive Director

Attachment



NOTICE

1. THE INSURANCE POLICY THAT YOU ARE APPLYING TO
PURCHASE IS BEING ISSUED BY AN INSURER THAT IS NOT
LICENSED BY THE STATE OF CALIFORNIA. THESE COMPANIES
ARE CALLED "NONADMITTED" OR "SURPLUS LINE'" INSURERS.

2. THE INSURER IS NOT SUBJECT TO THE FINANCIAL SOLVENCY
REGULATION AND ENFORCEMENT WHICH APPLIES TO
CALIFORNIA LICENSED INSURERS.

3. THE INSURER DOES NOT PARTICIPATE IN ANY OF THE
INSURANCE GUARANTEE FUNDS CREATED BY CALIFORNIA LAW.
THEREFORE, THESE FUNDS WILL NOT PAY YOUR CLAIMS OR
PROTECT YOUR ASSETS IF THE INSURER BECOMES INSOLVENT
AND IS UNABLE TO MAKE PAYMENTS AS PROMISED.

4. CALIFORNIA MAINTAINS A LIST OF ELIGIBLE SURPLUS LINE
INSURERS APPROVED BY THE INSURANCE COMMISSIONER. ASK
YOUR AGENT OR BROKER IF THE INSURER IS ON THAT LIST.

5. FOR ADDITIONAL INFORMATION ABOUT THE INSURER YOU
SHOULD ASK QUESTIONS OF YOUR INSURANCE AGENT, BROKER,
OR "SURPLUS LINE" BROKER OR CONTACT THE CALIFORNIA
DEPARTMENT OF INSURANCE, AT THE FOLLOWING TOLL-FREE
TELEPHONE NUMBER: 1-800-927-4357.

6. IF YOU, AS THE APPLICANT, REQUIRED THAT THE INSURANCE
POLICY YOU HAVE PURCHASED BE BOUND IMMEDIATELY,
EITHER BECAUSE EXISTING COVERAGE WAS GOING TO LAPSE
WITHIN TWO BUSINESS DAYS OR BECAUSE YOU WERE
REQUIRED TO HAVE COVERAGE WITHIN TWO BUSINESS DAYS,
AND YOU DID NOT RECEIVE THIS DISCLOSURE FORM AND A
REQUEST FOR YOUR SIGNATURE UNTIL AFTER COVERAGE
BECAME EFFECTIVE, YOU HAVE THE RIGHT TO CANCEL THIS
POLICY WITHIN FIVE DAYS OF RECEIVING THIS DISCLOSURE. IF
YOU CANCEL COVERAGE, THE PREMIUM WILL BE PRORATED
AND ANY BROKER FEE CHARGED FOR THIS INSURANCE WILL BE
RETURNED TO YOU.

Date:
Insured:
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NOTICE

1. THE INSURANCE POLICY THAT YOU HAVE PURCHASED IS
BEING ISSUED BY AN INSURER THAT IS NOT LICENSED BY THE
STATE OF CALIFORNIA. THESE COMPANIES ARE CALLED
"NONADMITTED" OR "SURPLUS LINE" INSURERS.

2. THE INSURER IS NOT SUBJECT TO THE FINANCIAL SOLVENCY
REGULATION AND ENFORCEMENT WHICH APPLIES TO
CALIFORNIA LICENSED INSURERS.

3. THE INSURER DOES NOT PARTICIPATE IN ANY OF THE
INSURANCE GUARANTEE FUNDS CREATED BY CALIFORNIA
LAW. THEREFORE, THESE FUNDS WILL NOT PAY YOUR
CLAIMS OR PROTECT YOUR ASSETS IF THE INSURER BECOMES
INSOLVENT AND IS UNABLE TO MAKE PAYMENTS AS
PROMISED.

4. CALIFORNIA MAINTAINS A LIST OF ELIGIBLE SURPLUS LINE
INSURERS APPROVED BY THE INSURANCE COMMISSIONER.
ASK YOUR AGENT OR BROKER IF THE INSURER IS ON THAT
LIST.

5. FOR ADDITIONAL INFORMATION ABOUT THE INSURER YOU
SHOULD ASK QUESTIONS OF YOUR INSURANCE AGENT,
BROKER, OR "SURPLUS LINE" BROKER OR CONTACT THE
CALIFORNIA DEPARTMENT OF |INSURANCE, AT THE
FOLLOWING TOLL-FREE TELEPHONE NUMBER: 1-800-927-4357.

6. IF YOU, AS THE APPLICANT, REQUIRED THAT THE INSURANCE
POLICY YOU HAVE PURCHASED BE BOUND IMMEDIATELY,
EITHER BECAUSE EXISTING COVERAGE WAS GOING TO LAPSE
WITHIN TWO BUSINESS DAYS OR BECAUSE YOU WERE
REQUIRED TO HAVE COVERAGE WITHIN TWO BUSINESS DAYS,
AND YOU DID NOT RECEIVE THIS DISCLOSURE FORM AND A
REQUEST FOR YOUR SIGNATURE UNTIL AFTER COVERAGE
BECAME EFFECTIVE, YOU HAVE THE RIGHT TO CANCEL THIS
POLICY WITHIN FIVE DAYS OF RECEIVING THIS DISCLOSURE.
IF YOU CANCEL COVERAGE, THE PREMIUM WILL BE
PRORATED AND ANY BROKER FEE CHARGED FOR THIS
INSURANCE WILL BE RETURNED TO YOU.
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